Blog Peter de Jong

13 september 2013

Een dag in Den Haag

10 September 2013

“Wat kan ik voor je doen?” vroeg Lutz Jacobi. Toen ik het uitgelegd had, beloofde ze dat ze ons in contact zou brengen met alle(passend) onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer. Dat was in de week voor het zomerreces. De woensdag na het reces zaten Huub Poels en ik op het terras van de lunchroom in het Tweede Kamergebouw. Eén voor één kwamen ze bij ons op bezoek, gestuurd door Lutz Jacobi. We hadden per gesprek een half uur om het standpunt en de zorgen van het praktijkonderwijs voor te leggen. Acht gesprekken met de kamerleden of hun woordvoerders.

Deze gesprekken vormen een belangrijke stap in onze actie tegen de plannen van het kabinet met PrO. Omdat we met vertegenwoordigers van bijna alle partijen spraken, werd voor ons het politieke spectrum duidelijk. Wie is het met ons eens en wie wil er iets voor ons doen? Wie is op de hoogte en wie moet bijgepraat worden? Zijn ze het met ons eens en wat willen ze ermee doen?

De oppositie konden we snel voor ons standpunt winnen. Dat wil niet zeggen dat ze het op alle punten met ons eens zijn. Een aparte status binnen passend onderwijs ligt gevoelig, maar het risico dat het succes van praktijkonderwijs dreigt weg te vloeien ook. De regeringspartijen zijn voorzichtiger. Zij hebben wel oog voor onze grote zorgen, maar zijn gebonden aan het regeerakkoord. We hebben ons daarom gericht op het zoeken van alternatieven in de geest van het regeerakkoord. En dat zonder extra kosten.

Vooraf wisten we niet wat we konden verwachten. Een half uurtje in een zaal met wat woordvoerders misschien? Dankzij Lutz Jacobi zaten we op de eerste rang en kregen volop tijd om ons standpunt voor het voetlicht te brengen. En wat misschien nog belangrijker is, nu hebben we elkaar allemaal recht in de ogen gekeken.

Met de opbrengst van deze lange dag gaan we aan de slag. Lutz Jacobi, bedankt.

Wordt vervolgd.

Peter de Jong, voorzitter

(de woordvoerders van Groen Links, 55plus en de Partij voor de Dieren konden ons niet te woord staan)

Lees meer...
20 juni 2013

In the end

20 juni 2013

In de drukte van het aflopend schooljaar zie ik ze, leerlingen die een beetje rondhangen, met elkaar kletsen en zich wat vervelen. Nee, ze hebben geen les meer. Hun portfolio’s zitten vol, ze zijn geslaagd voor AKA geslaagd en volgende week halen ze hun diploma op. Daar staan ze, op de drempel naar de wereld buiten school. Ze zijn opgewonden over wat er gaat komen en tegelijk een beetje sneu over wat ze achterlaten.

Lees meer...

Deze week lag de samenvatting van het Onderwijsverslag 2011/2012 in de bus. Toch maar snel gekeken of het praktijkonderwijs erin wordt genoemd. En hoe? We hadden in de wandelgangen en via onze informele kanalen al positieve signalen opgevangen. Wat de inspectie heeft beschreven overtreft de stoutste verwachtingen. Praktijkonderwijs wordt meermaals genoemd en geroemd om de behaalde kwaliteit. We staan voor hoge kwaliteit, kennen het laagste percentage zwakke en zeer zwakke scholen, handhaven een hoge graad van deskundigheid van de leraren en vormen de koploper in het voortgezet onderwijs. Lees meer...

Het praktijkonderwijs is volgens de Inspectie van het Onderwijs opnieuw de meest succesvolle schoolsoort in het voortgezet onderwijs. Dat is heel mooi. En toch is het volgens mij belangrijker dat praktijkonderwijs nog steeds jongeren succesvol op weg naar werk of vervolgonderwijs helpt. Wie daaraan twijfelt, moet de cijfers van de uitstroommonitor maar eens raadplegen. Daar staat het, zwart op wit.

 

Lees meer...

Contact

 • Bureau Landelijk Werkverband Praktijkonderwijs

  Anita Zeeman
  Postbus 482
  5201 AL  's-Hertogenbosch
  M  06-20436128
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.