Commissaris van de Koning bezoekt Pro33College

16-06-2023

“Een school met een opgewekte en open sfeer waar de leerlingen echt centraal staan.” De Utrecthse Commissaris van de Koning Hans Oosters was duidelijk enthousiast bij zijn bezoek aan PRO33College in Amersfoort.

De reden voor dit bezoek was het feit dat het praktijkonderwijs dit jaar 25 jaar bestaat. De Commissaris van de Koning kreeg een rondleiding door de school, volgde een les en ging in gesprek met leerlingen, docenten, de zorgcoördinator en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Oosters was zichtbaar onder de indruk van de school.

Hassan Huseyn, leerling van PROcollege33, vertelt tijdens de rondleiding met veel enthousiasme dat hij wat in de bouw wil gaan doen. In de bouwschuur begint hij te stralen en laat hij zien wat je er allemaal kunt leren. ‘Wat ademt deze school warmte uit, je voelt je direct welkom’, zegt de Commissaris. ‘Je merkt dat leerlingen zich thuis voelen en trots zijn op wie ze zijn en wat ze doen.’ Als de heer Oosters vraagt of de leerlingen liever leren uit een boek of bijvoorbeeld in het houtlokaal, antwoorden de leerlingen unaniem dat ze het beste leren in de praktijk: ‘dan doen we het, en begrijpen we het beter.’ 

Meer waardering

De werkgevers, vertegenwoordigd door Hoogvliet en Land in Zicht, vinden dat er veel meer waardering moet komen voor de praktijkschool. Ze vertellen Oosters dat leerlingen in de praktijk vaak echt tot bloei komen. Daarom investeren de werkgevers bewust in deze leerlingen en geven zij ze kansen. Daarbij kunnen zij wel meer erkenning en steun van de overheid gebruiken. Nicole Teeuwen, voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs, vult aan: ‘Na het behalen van hun diploma, is het voor deze leerlingen belangrijk dat zij nog tenminste twee jaar kunnen rekenen op steun vanuit school. Voor deze nazorg krijgen de scholen in tegenstelling tot het mbo geen vergoeding.’

Bezoek van de Koning

De directie, docenten en leerlingen van PROcollege33 vinden het fijn dat de Commissaris van Koning zo uitgebreid de tijd voor hen nam. Zo kon een van de leerlingen met de Commissaris over politiek praten. Hij vertelde aan Hans Oosters dat hij een keer aan een debat in het gemeentehuis had deelgenomen. Een andere leerling was wel een beetje teleurgesteld: ‘Ik vind het leuk dat u hier bent, maar ik hoopte eigenlijk de koning te gaan zien.’ Meerdere leerlingen zien een bezoek van de koning wel zitten. De Commissaris van de Koning beloofde dit aan hem door te geven.