De Dag van het Praktijkonderwijs 2024: kansrijke toekomst voor alle leerlingen

06-06-2024

Leerlingen van het praktijkonderwijs stromen succesvol uit naar een vervolgopleiding of werk. Dat blijkt uit de meest recente uitstroomcijfers. De Sectorraad Praktijkonderwijs is trots dat zoveel leerlingen een goede toekomst tegemoet gaan na de praktijkschool.

Daarom staat het jaarlijkse symposium op de Dag van het Praktijkonderwijs op 10 juni in het teken van de arbeidsmarkt van de toekomst. We vragen onder andere aandacht voor goede nazorg vanuit school die nodig is om de jonge arbeidskrachten te begeleiden. Met de lancering van de website ‘Daarom Praktijkonderwijs’ benadrukken we de kracht van het praktijkonderwijs voor een kansrijke toekomst.

Praktijkonderwijs: een kansrijke toekomst

Praktijkonderwijs is beroepsonderwijs voor leerlingen van 12 tot 18 jaar die sterk zijn in praktische vakken. In Nederland zijn 177 scholen voor praktijkonderwijs met in totaal bijna dertig duizend leerlingen. De leerlingen leren in kleine klassen vooral vanuit de praktijk en door te doen. Praktijkonderwijs is eindonderwijs, de leerlingen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ruim een kwart van de leerlingen gaat direct na de praktijkschool aan het werk. Ze verrijken de arbeidsmarkt als magazijnmedewerker, ondersteuner in de ouderenzorg, hovenier, metaalbewerker, in de fietstechniek of als schilder. Juist in deze sectoren zijn praktisch geschoolde mensen keihard nodig.

Succesvolle uitstroom naar werk en vervolgopleiding

In de uitstroommonitor 2022-2023 van de Sectorraad Praktijkonderwijs zijn de uitstroombestemmingen van in totaal 5511 jongeren geregistreerd. Praktijkscholen hielden bij waar hun leerlingen na het afstuderen terechtkomen. De leerlingen werden tot drie jaar na het verlaten van de school gevolgd. Ruim de helft (50,9%) stroomt door naar een mbo-opleiding. Het grootste deel daarvan volgt een mbo-leeropleiding (40,1%), de rest volgt een mbo-opleiding in combinatie met werk (10,8%). Iets meer dan een kwart (26,3%) van alle leerlingen gaat direct aan het werk na het verlaten van school.

Nazorg op de arbeidsmarkt

De leerlingen die direct na school aan het werk gaan, betreden al op jonge leeftijd de arbeidsmarkt. Nazorg vanuit school is essentieel. Nicole Teeuwen: ‘We proberen onze leerlingen ook na hun schooltijd zo goed mogelijk te begeleiden naar duurzaam werk. De uitstroomcijfers laten zien dat onze leerlingen goed terecht komen. Maar jonge arbeidskrachten hebben wel behoefte aan begeleiding. Wij pleiten voor minimaal twee jaar nazorg. Deze boodschap geven we op de Dag van het Praktijkonderwijs af aan politiek Den Haag.’

Lancering website ‘Daarom Praktijkonderwijs’

Ondanks de kansrijke toekomst die leerlingen van het praktijkonderwijs tegemoet gaan, blijkt nog steeds niet iedereen bekend met wat praktijkonderwijs is. Daarom wordt tijdens de Dag van het Praktijkonderwijs op 10 juni de website ‘Daarom Praktijkonderwijs’ gelanceerd. Op deze website kunnen onderwijsprofessionals alle informatie vinden over het praktijkonderwijs, waaronder over het schooladvies en de aanmeldprocedure. Later dit jaar wordt de website ook gevuld met informatie voor ouders en leerlingen.

Jaarlijks symposium in Emmen

Op 10 juni 2024 vindt op de Dag van het Praktijkonderwijs een symposium plaats op een praktijkschool in Emmen. Op dit jaarlijkse evenement vraagt de Sectorraad Praktijkonderwijs aandacht voor de leerlingen, docenten en scholen in het praktijkonderwijs. Vorig jaar blikten we terug op 25 jaar praktijkonderwijs. Dit jaar kijken we vooruit naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Dat doen we onder andere met keynote sprekers futuroloog Richard van Hooijdonk en journalist Sofie van de Waart.