Documentaire Erop of eronder toont de druk én de dilemma’s in het onderwijs

26-09-2024

In de documentaire Erop of eronder volgen we Jesaja in het basisonderwijs, Jonas in het voortgezet onderwijs en Mette op het MBO in de laatste maanden van hun schooljaar. Samen met deze drie jonge mensen, hun familie, leraren en begeleiders voelen we mee naar het moment van de waarheid rond het doorstroomadvies, het examenresultaat en of MBO wel goed genoeg is. Wordt het erop of eronder voor deze jonge mensen?

Erop of eronder is te zien op 30 september vanaf 22.20 uur op NPO2. 
Bekijk hier de trailer van Erop of eronder

Jesaja is een sociale jongen in groep 7 van de basisschool. Hij voetbalt met zijn vrienden, is creatief, tekent, leest graag en kan alles goed onder woorden brengen. Maar van rekenen ontploft zijn hoofd. Het wil gewoon maar niet lukken. Met veel begeleiding van zijn leraar en van zijn ouders doet hij zijn uiterste best. En wat betekent het voor het doorstroomadvies als de verschillen tussen taal en rekenen wel heel ver uit elkaar liggen?

Spanning

Jonas mocht klassen overslaan op de basisschool, maar bleef afgelopen jaar zitten en doet nu voor de tweede keer 6 VWO. Het mag geen tweede keer misgaan, want dan kan Jonas niet naar de studie die hij graag wil doen. Bij zijn moeder is de spanning evengoed voelbaar. Want als Jonas zakt, wat dan?

Mette is student op het MBO. Met minder dan een 7,5 is zij niet tevreden en werkt daarvoor keihard. Toch knaagt er iets. Het MBO is toch maar een tussenstap naar HBO of de Universiteit. Die druk zorgt ervoor dat Mette de druk bij zichzelf opvoert. Volop twijfels. Moet ze deze richting wel doen? Is ze wel in staat om dit jaar te halen? 

Prestatiefascinatie

Met deze spraakmakende documentaire laten Verus en de KRO-NCRV zien dat onze samenleving prestaties en succes op school onterecht koppelt aan cijfers en diploma’s. Door het streven naar prestaties verliezen we de jonge mens uit het oog. Ongezonde druk, talent waar het systeem geen plaats voor heeft, talent dat verloren gaat en gebeurtenissen in een gezin veroorzaken sombere, depressieve of angstige gevoelens. Het plezier van leren wordt weggecijferd door deze prestatiefascinatie. 

De documentaire is een start om dit onderwerp aan te kaarten, maar niet voldoende. Daarom organiseert Verus in samenwerking met tal van maatschappelijke- en onderwijsorganisaties een impactprogramma met in het najaar een onderwijsfestival waarin leerlingen, leraren, schoolleiders en onderwijsbestuurders kleine oplossingen bedenken voor problemen met grote impact op de levens van jongeren. Ook organiseert Verus een theatertour met influencers om het onderwerp stress bespreekbaar te maken voor leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Kijk op www.wegcijferen.nl.