Een mooie en bijzondere dag

21-06-2023

Wat was het een mooie en bijzondere dag, de Dag van het Praktijkonderwijs! 

Prinses Laurentien van Oranje opende de dag officieel met een diepe buiging voor iedereen die bij het praktijkonderwijs betrokken is. Een buiging die ik ook graag maak. Temeer omdat we met 1000 mensen, veelal docenten, in ’t Spant zaten en het onderwijs op de praktijkscholen gewoon doorging.

De kracht van het praktijkonderwijs

Het heeft geen zin om hier het hele programma door te nemen, maar ik wil toch twee mensen noemen, die voor mij de kracht van het praktijkonderwijs laten zien. 

Fedewa leerling van het LMC Praktijkonderwijs bood ons prachtige magazine De kracht van leren in de praktijk aan de minister aan. Maar niet voordat de minister beloofd had dat hij de OV-kaart voor leerlingen van het praktijkonderwijs gaat regelen. Bekijk hier een filmpje van Fedewa.

En Mary Huisman, nog altijd strijdbaar voor haar leerlingen. Zij stond aan de basis van het praktijkonderwijs in de jaren 90. In de wandelgangen vertrouwde ze mij toe dat ze zó trots is op wat we in 25 jaar bereikt hebben. Op de Dag van het Praktijkonderwijs reikte zij de prijs uit voor het winnende filmpje van de prijsvraag Dit is het Praktijkonderwijs. (Elders in deze speciale Infoflits een link naar de prijsuitreiking en het winnende filmpje. De andere filmpjes worden binnenkort online gezet.)

Warm bad

De hele dag was een warm bad voor iedereen die erbij aanwezig was met als rode draad de prachtige dingen die we als praktijkonderwijs doen en de trots die we uitstralen. In ’t Spant was iedereen het roerend met elkaar eens. Maar hoe zit het in de rest van de maatschappij, waar termen als theoretisch en praktisch nog te vaak synoniem zijn met hoog en laag? Krijgen we het belang van ons onderwijs en onze trots wel voldoende voor het voetlicht? 

Misschien is dat wel onze taak voor de komende 25 jaar: om ook de rest van Nederland te overtuigen dat er prachtige dingen binnen het praktijkonderwijs gebeuren en dat onze leerlingen keihard nodig zijn om Nederland draaiende te houden. We willen niet alleen trots zijn op, maar ook erkenning vóór onze leerlingen.

Nogmaals hartelijk dank!

Tot slot: nogmaals iedereen die zich ingezet heeft om deze dag tot een succes te maken, hartelijk dank!

Voor je ligt de speciale Infoflits met een compleet overzicht van alles wat de Dag van het Praktijkonderwijs te bieden had. Een feest van herkenning voor wie er bij was en een inhaalslag voor iedereen die om wat voor reden er niet bij kon zijn!

Nicole Teeuwen

Lees hier de speciale editie van de Infoflits over de Dag van het Praktijkonderwijs. Met opening, paneldiscussie en álle presentaties in de grote zaal.