Een vliegende start
Inmiddels is januari alweer bijna afgesloten. Een grijze januari maand, maar niet voor het praktijkonderwijs! Natuurlijk zijn de scholen zelf in vliegende vaart van start gegaan. Maar ook als bestuur van de Sectorraad was er het nodige wat onze aandacht vroeg.
Allereerst was 30 januari de deadline voor het eerste schriftelijke overleg bij de Wet van school naar duurzaam werk. Wij pleiten natuurlijk al veel langer voor twee jaar nazorg/loopbaanbegeleiding voor onze leerlingen door de pro/scholen, inclusief financiering. Dat blijft maar moeizaam bespreekbaar. Tegelijkertijd vonden wij, en onze scholen, ook actief gehoor bij verschillende politieke partijen zoals GroenLinks/PvdA, D66, NSC en waarschijnlijk ook de ChristenUnie. Het is nog even afwachten wat er precies in gang gezet wordt door hen, maar er is in elk geval politieke aandacht voor.
Doorstroomtoets
Dan was er natuurlijk de hele week de nodige commotie rond de doorstroomtoets. Basisscholen staan er de komende periode weer voor aan de lat. Er is onrust ontstaan over de verschillen tussen de toetsen zelf, dat is voor ouders en leerlingen in groep 8 een nieuw element erbij waar zij en de school zich zorgen over zullen maken. In de loop van de week werd bekend dat een aantal scholen uit Noord-Holland de toets helemaal niet zal afnemen, hetgeen tot verhitte discussies leidde op de socials tussen voor- en tegenstanders.
Wij hebben het al vaak gezegd. Onze leerlingen zijn niet gebaat bij alle instrumenten, maatregelen en systeemaanpassingen die de ‘hoog/laag’-discussie in de hand werken. Daar zit het grote probleem voor onze leerlingen. In een wereld waarin cognitieve vaardigheden langs een meetlat worden gelegd, waarbij degene met de meeste cognitieve vaardigheden, het hoogste scoort, trekken onze leerlingen aan het kortste eind. Het is daarom belangrijk dat systeemwijzigingen dit niet aanwakkeren maar juist (voor zover mogelijk) neutraliseren.
Afstroom van leerlingen
Of dit nu het door bewindspersonen geïntroduceerde ‘kansrijk adviseren’ is, of een doorstroomtoets met een dubbelvoudig advies pro/vmbo-bb of een stigmatiserende TLV voor het praktijkonderwijs. Dat zijn allemaal maatregelen die ertoe leiden dat de vaardigheden van onze leerlingen anders of minder worden gewaardeerd. Vooral omdat deze maatregelen enorme effecten hebben op de levensloop van deze adolescenten en jongvolwassenen. We zien het in de cijfers: afstroom van leerlingen, uitval en demotivatie. En toch dendert de systeemwereld van de TLV, het ‘kansrijk adviseren’ en de doorstroomtoets gewoon door zonder zich rekenschap te geven van de ingrijpende effecten. Wij zullen hier ons als sectorraad en gehele sector dan ook blijvend over uitspreken en tegen verzetten waar nodig.
Overzeese regio-coördinator
Tot slot spraken wij deze week onze regio-coördinatoren. Dat doen we natuurlijk elke zes weken, en af en toe doen we dat ’s middags en online. Dat heeft een bijzondere reden, namelijk dat we onze overzeese regio-coördinator, Eric Bouwman die de BES-eilanden vertegenwoordigt, kunnen laten mee vergaderen. Wij zien het als een verrijking dat deze scholen ook volwaardig lid van onze sectorraad zijn! Tijdens het regio-overleg bespraken we natuurlijk de actuele ontwikkelingen, maar hebben we ook de komende ledenvergadering voorbereid met begroting, jaarrekening en jaarverslag. De regio-coördinatoren bespreken dit in hun eigen regio-overleggen.
Ik wens iedereen een heel goed weekend!
Nicole Teeuwen