Evaluatieonderzoek interventies in het vmbo, pro en (v)so

14-08-2023

In het praktijkonderwijs en het vmbo bestaan er veel goede initiatieven (interventies) om leerlingen te helpen bij het bevorderen van hun cognitieve, sociaal-emotionele en/of praktische vaardigheden.

Deze initiatieven zijn meestal niet wetenschappelijk onderzocht en er is weinig zicht op de resultaten die ermee worden behaald. 

Criteria voor evaluatieonderzoek

In de eerdere ‘Prijsvraag Pilottrajecten interventies in het vmbo, pro en (v)so’ is er geen geschikte interventie geselecteerd, onder andere omdat de interventies niet aan de selectievoorwaarden voldoen. De criteria om deel te kunnen nemen aan een evaluatieonderzoek zijn beter haalbaar. Daarom zoekt NWO aanbieders die zich in willen schrijven voor evaluatieonderzoek naar een interventie die veel voor leerlingen kan betekenen om hun cognitieve, sociaal-emotionele en/of praktische vaardigheden te versterken.

Dien je interventie in

Werk jij al met zo’n interventie en denk je dat dit voor meer leerlingen in het praktijkonderwijs of het vmbo helpend kan zijn? Dien deze interventie dan in. Er wordt één interventie geselecteerd voor het evaluatieonderzoek. Laat dit je echter niet tegenhouden want vanuit het Kenniscentrum van de Sectorraad Praktijkonderwijs zijn we op zoek naar wegen om meer onderzoek naar effectieve interventies te stimuleren. Het indienen van interventies helpt ons om zicht te krijgen op het aanbod van passende interventies.

Meer informatie lees je in de bijlage en voor vragen kun je contact opnemen met Annemarie Geenen a.geenen@pro-roermond.nl of Chris Zaal c.zaal@praktijkonderwijs.nl