Flitsonderzoek: Instroom en zij-instroom op praktijkonderwijsscholen

21-02-2025

De doorstroomtoets brengt veel teweeg, zo merken we in de media. Volgens landelijke cijfers startten in 2024-2025 op alle niveaus substantieel meer leerlingen met een bijgesteld advies aan het voortgezet onderwijs.

De cijfers liegen er niet om. In 2024-2025 werd van 18,5% van de leerlingen met het voorlopig schooladvies pro, het definitief advies door het basisonderwijs naar boven bijgesteld naar vmbo-bb. In voorgaande jaren gebeurde dit bij gemiddeld 7,5% van de leerlingen met een voorlopig schooladvies pro.

Negatief uitpakken

Het is de vraag welke gevolgen het bijstellen van het advies heeft voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor leerlingen die op de basisschool onderschat zijn, kan het positief uitpakken. Voor leerlingen die starten op een niveau dat te hoog gegrepen is, kan het negatief uitpakken.

Uit de peiling die wij in het najaar 2024 hebben gedaan, bleek dat er dit schooljaar in het praktijkonderwijs sprake is van minder aanmeldingen in leerjaar 1 en dat bovendien de zij-instroom vanuit andere vo-scholen toeneemt. Echter, hoe groot het probleem precies is, is niet duidelijk. Er zijn nog geen openbare cijfers over schooljaar 2024-2025.

Uw ervaringen

De Sectorraad Praktijkonderwijs wil daarom graag uw ervaringen in beeld brengen, zodat een gefundeerd gesprek kan worden gevoerd over de voor- en nadelen van de manier waarop nu de schooladviezen tot stand komen.

Wilt u onderstaande vragenlijst voor 6 maart invullen?

Voor de vragenlijst, klik hier