Herstelplan kwaliteit funderend onderwijs
Eind vorig jaar stuurde staatssecretaris Mariëlle Paul een brief naar de Tweede Kamer: Hoofdlijnen Herstelplan kwaliteit funderend onderwijs. Vanuit de Sectorraad Praktijkonderwijs reageerden we gezamenlijk met Stichting Platforms vmbo hierop. Lees hieronder onze reactie op deze brief.
“Naar aanleiding van de Kamerbrief Hoofdlijnen Herstelplan kwaliteit funderend onderwijs van 12 november 2024 willen wij graag het volgende onder uw aandacht brengen. Het Herstelplan richt zich op het gehele funderend onderwijs. In de brief wordt echter geen aandacht besteed aan de wijze waarop aan het Herstelplan vorm en inhoud wordt gegeven in het beroepsgerichte onderwijs. De leerlingen in het beroepsgerichte onderwijs leren op een andere manier dan leerlingen in het theoretisch gerichte onderwijs. Ook zijn er verschillen met betrekking tot leerdoelen en leerinhoud. Hierdoor zijn soms andere maatregelen nodig om bij te dragen aan het verbeteren van de onderwijsresultaten.”
“Daarnaast is er in de brief geen aandacht voor het échte probleem in het beroepsonderwijs, waardoor veel leerlingen niet aan leren toekomen. Het beroepsonderwijs heeft te maken met een veranderende leerlingpopulatie, leerlingen die het sociaal en maatschappelijk zwaar hebben. In elke klas zitten wel een paar van deze leerlingen, die veel aandacht vragen en docenten dwingen op te treden als hulp- en zorgverlener. Hierdoor komen niet alleen deze leerlingen, maar ook klasgenoten niet aan leren toe. Voor dit probleem moet een oplossing gevonden worden voor er extra aandacht aan basisvaardigheden besteed kan worden. Willen we in het onderwijs leerlingen en docenten centraal kunnen zetten, dan moeten er andere maatregelen genomen worden in het herstelplan kwaliteit funderen onderwijs.”
“Tenslotte zijn we van mening dat het herstelplan heel veel (te veel) nadruk legt op lezen en schrijven, waar het onderwijs toch ook andere doelen moet behalen met leerlingen zoals persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling en vorming van leerlingen. In de brief missen we aandacht voor ‘praktische basisvaardigheden’. Zij zijn niet alleen een middel om leerlingen te laten leren (ook voor taal en rekenen), het gaat hier ook om vaardigheden die leerlingen leren keuzes te maken en praktische problemen op te lossen. Vaardigheden die ze in de rest van hun leven nodig hebben.”
In de bijlage de gehele brief. En ook de brief van staatsecretaris Mariëlle Paul.