Jongeren blijer met hun ‘offline leven’ dan met ‘online leven’

22-11-2024

Jongeren zijn gemiddeld genomen tevreden over de kwaliteit van hun leven, zowel offline als online. Deze tevredenheid neemt wel af tijdens de pubertijd, bij name met meisjes, waarbij (school)stress een belangrijke factor is. Ook zijn jongeren over het algemeen blijer met hun offline dan met hun online leven. 

Dit komt naar voren in nieuw onderzoek van de Kinderombudsvrouw, waarvoor zo’n 3000 kinderen tussen de 8 en 18 jaar zijn bevraagd over hun welbevinden. De bevindingen – die aansluiten bij eerdere onderzoeken op dit vlak – geven een beeld van hoe het gaat met het welbevinden van leerlingen en wat aandachtspunten zijn, en kunnen scholen zo helpen hun beleid rond welbevinden verder scherp te stellen.

Aandachtspunten

Een van de aandachtspunten die in dit onderzoeksrapport – opnieuw – naar voren komt is dat het gevoel van tevredenheid afneemt in de pubertijd, en dat dit met name bij meisjes het geval is. Gemiddeld gezien geven meisjes tussen de 13 en 18 jaar hun offline leven nog wel een 7,1 (tegenover een 7,9 bij jongens). Maar bijna 20% van de meisjes geeft hun leven ook een onvoldoende, tegenover bijna 10% van de jongens. 

Hierbij lijken met name (school)stress en ‘het stellen van hoge eisen aan jezelf’ een rol te spelen. Factoren die gelukkig maken – voor alle leeftijden en genders – zijn met name familie en vrienden. Meisjes willen vaker dan jongens graag beter contact met hun leeftijdsgenoten.

De Kinderombudsvrouw doet in dit kader de aanbeveling aan scholen om in te zetten op preventieve brede ondersteuning van leerlingen in de overgangsfase po-vo. En om oog te blijven houden voor problemen onder leerlingen zoals ervaren schoolstress, prestatiedruk of eenzaamheid (met extra focus op meisjes), zodat tijdig ondersteuning kan worden geboden.

Lees verder op vo-raad.nl


Download het rapport ‘Als je het ons vraagt’