Jongeren praktijkonderwijs dé oplossing personeelstekorten techniek, bouw en energie

10-11-2023

Dat jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs een waardevolle aanvulling zijn in het bedrijfsleven weten wij natuurlijk allang. Toch wordt het talent van deze jongeren nog heel vaak over het hoofd gezien.

Nu de arbeidstekorten in de techniek, bouw en energiesector zo oplopen, wordt er vanuit de landelijke brancheorganisaties en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verder gekeken. Dat levert voor onze jongeren geweldige kansen op. Op donderdag 9 november was minister Carola Schouten bij SPARK in Den Bosch aanwezig bij de aftrap van 26 regionale werktafels om meer jongeren uit het vso en pro duurzaam te laten uitstromen in de techniek, bouw en energie.

Aanvalsplan

Donderdag 9 november zaten bestuurders uit het bedrijfsleven, voortgezet speciaal en praktijkonderwijs en overheid(instanties) voor het eerst samen aan tafel. Vanuit het aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie gaan de landelijke brancheorganisaties (industriecoalitie), het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het landelijk netwerk vso/pro samen de uitdaging aan om het talent van jongeren uit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in te zetten.

Tijdens het rondetafelgesprek o.l.v. Patrick Hallink kwamen alle betrokken partijen aan het woord. Ieder met zijn eigen belang, maar met de gezamenlijke overtuiging dat iedere gemotiveerde jongere deze kans verdient.

Mooi voorbeeld

Aan de kop van de tafel, naast minister Carola Schouten, zat Thomas. Hij is een mooi voorbeeld hoe een leerling uit het Baanderherencollege in Boxtel (praktijkonderwijs) aan de slag is in de sector techniek, bouw en energie. Met de juiste begeleiding is hij in 5 jaar vanuit zijn stage doorgegroeid tot lasser bij Matador en gaat hij iedere dag met plezier naar het werk. Maar waarom zijn er niet veel meer bedrijven als Matador?

Gewoonweg omdat werkgevers onze jongeren en hun talenten vaak niet kennen, of niet goed genoeg. En daar moet verandering in komen. De oplopende arbeidstekorten in deze sectoren biedt vele kansen voor zowel de jongeren als het bedrijfsleven.

Dat werd vandaag wel duidelijk. Aan het einde van het rondetafelgesprek gaven Thomas en de minister samen het startsein door met een druk op de knop deze unieke samenwerking te beklinken. 

Tijdens de werktafels in 26 arbeidsmarktregio’s maken scholen, werkgevers en overheidsinstanties kennis met elkaar en onderzoeken zij samen hoe leerwerkarrangementen eruit kunnen zien. Wat zijn de kansen en uitdagingen bij het begeleiden van school naar werk, duurzame plaatsing en doorontwikkeling?

In AMR Noordoost Brabant leverde dit al mooie resultaten en verbindingen op waar we verder mee aan de slag gaan.

Houd de website www.vsopro.nl in de gaten voor meer ontwikkelingen. Ook vind je hier de data/locaties van de komende werktafels en hoe je je aan kunt melden: https://www.vsopro.nl/nieuws/werken-en-doorleren-in-de-sector-techniek-bouw-en-energie/