Nieuwe cijfers voortgezet onderwijs: 3.800 schoolleiders en leraren gezocht
In 2023 was er in het voortgezet onderwijs een tekort van 3.800 fte van schoolleiders en leraren. Dat blijkt uit de sectorrapportage VO die op 21 november 2024 door de voorzitters van de PO-Raad en VO-raad is aangeboden aan de onderwijscommissieleden van de Tweede Kamer.
Lees hier de Sectorrapportage VO
Na de presentatie van de cijfers konden de Kamerleden vragen stellen over de rapportage. Schoolleider Melanie Brandeburg, bestuurder Renata Voss en bestuurder Egbert de Jong waren aanwezig om de cijfers vanuit de praktijk toe te lichten en vragen te beantwoorden. Veel aandacht van de Kamerleden ging uit naar brede scholengemeenschappen, de te korte bekostiging (twee jaar) van nieuwkomersonderwijs, professionalisering van leraren en de ernstige gevolgen van de bezuiniging op de functiemix Randstad.
Over laatstgenoemde bezuiniging lichtte Hagoort de bijzondere status hiervan toe: ‘Bij andere bezuinigingen kun je als school snijden in de bijbehorende uitgaven. Bij deze bezuiniging kunnen en willen werkgevers niet terugkomen op gemaakte afspraken over inschaling van leraren. Maar die uitgaven blijven dus wel staan, zonder de bekosting.’
Home Nieuws Nieuwe cijfers voortgezet onderwijs: 3.800 schoolleiders en leraren gezocht
Nieuwe cijfers voortgezet onderwijs: 3.800 schoolleiders en leraren gezocht
In 2023 was er in het voortgezet onderwijs een tekort van 3.800 fte van schoolleiders en leraren. Dat blijkt uit de sectorrapportage VO die op 21 november 2024 door de voorzitters van de PO-Raad en VO-raad is aangeboden aan de onderwijscommissieleden van de Tweede Kamer.
Direct naar de Sectorrapportage VO
Na de presentatie van de cijfers konden de Kamerleden vragen stellen over de rapportage. Schoolleider Melanie Brandeburg, bestuurder Renata Voss en bestuurder Egbert de Jong waren aanwezig om de cijfers vanuit de praktijk toe te lichten en vragen te beantwoorden. Veel aandacht van de Kamerleden ging uit naar brede scholengemeenschappen, de te korte bekostiging (twee jaar) van nieuwkomersonderwijs, professionalisering van leraren en de ernstige gevolgen van de bezuiniging op de functiemix Randstad. Over laatstgenoemde bezuiniging lichtte Hagoort de bijzondere status hiervan toe: ‘Bij andere bezuinigingen kun je als school snijden in de bijbehorende uitgaven. Bij deze bezuiniging kunnen en willen werkgevers niet terugkomen op gemaakte afspraken over inschaling van leraren. Maar die uitgaven blijven dus wel staan, zonder de bekosting.’
Lees de brief over de bezuiniging functiemix Randstad
Het is de vierde sectorrapportage van het funderend onderwijs. Jaarlijks presenteren de PO-Raad en VO-raad met de sectorrapportage zowel de feiten en cijfers, als het verhaal achter de cijfers van het funderend onderwijs. In de rapportage van 2024 gaan we dieper in op de ontwikkelingen rondom het personeelstekort, het welbevinden van leerlingen, tijdelijke subsidies en overhead. Natuurlijk laat de rapportage ook zien waar we trots op zijn, hoe we het onderwijs verbeteren en waar extra acties nodig zijn.
De Sectorrapportage Voortgezet Onderwijs 2024 laat onder meer zien:
- dat het personeelstekort grotendeels bestaat uit ‘verborgen tekorten’;
- dat het welbevinden van leerlingen afneemt;
- hoeveel leerlingen zitten op, boven of onder (meervoudig) schooladvies;
- dat tijdelijke subsidies zorgen voor onvoorspelbaarheid van de bekostiging;
- dat efficiënt ingerichte overhead zorgt voor meer focus op leren en lesgeven.