NOS en Volkskrant berichten over doorstroomtoets
Volkskrant
Grote verschillen in uitkomst doorstroomtoetsen basisonderwijs Dit is ‘onacceptabel’, meent onderwijssector
Er blijken grote verschillen te bestaan in de resultaten van de zes verschillende doorstroomtoetsen waar basisscholen dit jaar uit konden kiezen. Het ministerie stelt dat de toetsen betrouwbaar zijn. De PO-Raad, belangenbehartiger van de basisscholen, noemt de verschillen ‘onacceptabel’.
Nicole Teeuwen, voorzitter van de Sectorraad Praktijkonderwijs, vreest dat deze leerlingen binnen afzienbare tijd alsnog op het praktijkonderwijs terechtkomen, omdat ze het vmbo niet aankunnen. ‘Dit heeft grote gevolgen voor hun motivatie en zelfvertrouwen’, zegt ze. ‘Deze leerlingen hebben minder veerkracht om uit deze situatie te komen dan leerlingen die zijn ondergeadviseerd en kunnen ‘stijgen’.’
Lees het gehele artikel in de bijlage.
NOS
Hogere schooladviezen na nieuwe doorstroomtoets, basisscholen kritisch
Driekwart van de groep 8-leerlingen die bij de doorstoomtoets beter scoorden dan het advies van hun leerkracht, hebben ook daadwerkelijk een hoger schooladvies gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, dat bekeek hoe scholen omgingen met de doorstroomtoets die achtstegroepers begin dit jaar voor het eerst maakten.
De Sectorraad Praktijkonderwijs sprak in het voorjaar zijn zorgen uit over de “forse” daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs gaat, terwijl kinderen daar vaak later alsnog terechtkomen.
“Sinds het ‘kansrijk’ adviseren is geïntroduceerd, krijgen we heel veel kinderen die vanuit het vmbo komen”, zegt voorzitter Nicole Teeuwen. “Die waren dan in eerste instantie kansrijk geadviseerd naar het vmbo en komen dan vaak teleurgesteld bij onze scholen. Ze hebben het gevoel dat ze gefaald hebben.”
Lees hier het artikel op nos.nl