Praktijkonderwijs in actie

19-01-2024

De afgelopen week kon je er bijna niet omheen: het Praktijkonderwijs was overal actief en dat was ook zichtbaar in de media. Op gemeentehuizen met handtekeningen, met mooie filmpjes op de socials, steunbetuigingen op LinkedIn, scholen en hun leerlingen in de lokale media. Het was te veel om op te noemen. Wat een saamhorigheid! En niet verwonderlijk, want het doel is duidelijk. Onze leerlingen zijn, in hun eigen woorden, ook belangrijk!

Het sluitstuk van al deze acties was afgelopen donderdag 18 januari. Naast het feit dat het voor de 150 leerlingen die naar Den Haag togen, een prachtige les in burgerschap was, was het een explosie van creativiteit! We lieten ons daar horen aan minister Mariëlle Paul en alle onderwijswoordvoerders met spandoeken en megafoons. Onze inzet: een reiskostenproduct voor al onze bovenbouw leerlingen. De Einder had het zelfs voorgerekend op een prachtige reuze-OV jaarkaart (zie foto elders in de Infoflits) en deelde houten OV-kaartjes uit, speciaal voor het Pro.

Zoveel leerlingen

We waren met zoveel leerlingen en docenten dat we maar liefst twee keer verplaatst moesten worden bij het Tweede-Kamergebouw. Op zoveel mensen was niet gerekend! Gelukkig werden we door echt enorm vriendelijke politie-agenten begeleid, zodat onze actie zichtbaar bleef na kort overleg met burgemeester Jan van Zanen. De minister kwam naar buiten om ons te woord te staan, en ook de onderwijswoordvoerders van D66 en BBB lieten zich zien, zodat leerlingen met hen het gesprek aan konden gaan. En natuurlijk was Lisa Westerveld er van GroenLinks-PvdA, die zo enorm voor onze leerlingen is gaan staan. Zij had een amendement gemaakt dat later op de dag een meerderheid zou krijgen doordat vele partijen mee wilden tekenen. Het amendement vind je hier.

We zijn er nog niet helemaal

Hoewel het even duurde voordat we naar binnen konden bij de Tweede Kamer konden er toch nog veel leerlingen het debat volgen op de publieke tribune. Lisa Westerveld verdedigde onze zaak met veel passie, en de minister reageerde al snel dat zij voor dit (school)jaar en het (school)jaar 2025 de reiskosten voor de Entree-leerlingen binnen het Pro zou gaan regelen. Volgende week moet over het amendement worden gestemd, dus we zijn er nog niet helemaal.

Dit is een mooi begin! Daar zijn we echt enorm blij mee. Echter, we hebben meer leerlingen die stage lopen in de bovenbouw en in dezelfde situatie zitten. Daar blijven we voor strijden natuurlijk, en daarvoor komen nog meer kansen.

Waard om voor te knokken

Voor nu hebben we aan heel Nederland laten zien wat het Praktijkonderwijs is, en vooral wat onze leerlingen waard zijn. Voor de samenleving en voor de arbeidsmarkt. En wat onszelf betreft: ze zijn het waard om voor te knokken. Wij zijn enorm trots op onze scholen, onze docenten, leerlingen en ouders. En vanaf hier wil ik graag alle organisaties ook bedanken die ons hebben gesteund de afgelopen dagen: Ouders en Onderwijs, de CNV, de AOB. Dank!!!

We zijn er nog niet, maar gisteren is er een grote stap gezet. Ik zou zeggen: moedig voorwaarts!

Nicole Teeuwen