Regeringsprogramma: praktijkonderwijs wordt genoemd, maar nog veel in de pijplijn

20-09-2024

Inmiddels heeft het kabinet Schoof niet alleen het tweede politieke optreden erop zitten, na twee dagen Algemene Beschouwingen, maar zijn er ook de nodige stukken geproduceerd. Vorige week vrijdag was daar het regeringsprogramma waarin het praktijkonderwijs genoemd staat. Dat is wat ons betreft positief. Over het praktijkonderwijs wordt het volgende geschreven.

Praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo leiden vakmensen op, die onmisbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Maar de eerste stappen op de arbeidsmarkt zijn soms moeilijk. Met het Wetsvoorstel van school naar duurzaam werk helpen we daarom jongeren bij de overgang naar werk. We bieden dit wetsvoorstel later dit jaar aan de Tweede Kamer aan.

Miljoenennota

Ook in de miljoenennota bij de begroting van OCW staat het praktijkonderwijs er verschillende keren in. Voor wie de zoekfunctie aanzet is dat welgeteld 11 keer. Er valt concreet het volgende te lezen:

We ondersteunen kwetsbare leerlingen en studenten met het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk, dat we in 2025 streven van kracht te laten zijn in het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo. En met het Actieplan voortijdig schoolverlaten werken we toe naar minder dan 18.000 nieuwe voortijdig schoolverlaters in 2026. Om dat te bereiken, scherpen we de eisen aan voor de nieuwe regionale programma’s tegen voortijdig schoolverlaten. Om de juiste talenten op de juiste plek te krijgen zet OCW zich samen met hbo- en wo-instellingen in voor betere onderbouwing van selectieprocedures en verkennen we de mogelijkheden rond externe toetsing van selectieprocedures.

Verderop in de Infoflits van deze week kunt u lezen dat deze wet en daarmee de invoering wordt uitgesteld. We zijn met OCW en SZW in gesprek hoe om te gaan met de overbruggingsperiode. In het debat van 11 september 2024 is hier ook aandacht aan besteed door verschillende politieke partijen, met name door PvdA-GL. De intentie van de staatssecretaris is om een overbrugging te vinden voor de periode vanaf augustus 2025. Hoe dat er precies zal gaan uitzien is nog niet duidelijk.

Toezeggingen en uitwerkingen van moties

De overige plaatsen waar het praktijkonderwijs genoemd staat, zijn vooral nog in te lossen toezeggingen, uitwerkingen van moties en amendementen. Er zit nog veel in de pijplijn!

Tot slot: de kranten en opinierubrieken op social media staan vol met analyses over het regeerakkoord en de begroting. Dus het is niet nodig dit hier verder te expliciteren. Ik verwijs kortheidshalve naar de analyse die de VO-raad heeft gemaakt over de maatregelen die het onderwijs in algemene zin raken. Het is natuurlijk positief dat bijv. de schoolmaaltijden doorgang kunnen vinden. Maar daartegenover staat toch wel dat het onderwijs een fikse bezuiniging te wachten staat. Het is ronduit teleurstellend dat dat thema zo weinig aandacht krijgt op de politieke agenda en in algemene debatten.

Ik wens iedereen een goed weekend!

Nicole Teeuwen