Sectororganisaties maken zich zorgen over Besluit Vrij en Veilig Onderwijs 

13-03-2025

De PO-Raad, VO-raad en Sectorraad GO vinden de voorgestelde maatregelen in het Besluit Vrij en Veilig Onderwijs te ingrijpend en onevenredig. De privacyrisico’s wegen zwaar en worden onvoldoende gerechtvaardigd in verhouding tot het beoogde doel.

Lees hieronder de bezwaren en laat jouw mening horen via de internetconsultatie.

Het wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs beoogt de veiligheid van leerlingen en personeel op school te borgen. Het Besluit Vrij en Veilig Onderwijs stelt extra eisen om te voldoen aan de verplichtingen in het wetsvoorstel. Dit betreft:

  • De manier waarop de resultaten van de leerlingmonitor met de Inspectie van het Onderwijs moeten worden gedeeld; 
  • De inhoud, doelgroep en afnamefrequentie van de personeelsmonitor; 
  • De deskundigheidseisen voor leden van de landelijke klachtencommissies en de wijze waarop klachten worden behandeld. 
Ernstige zorgen

De PO-Raad, VO-raad en Sectorraad GO onderschrijven het belang van een veilige schoolcultuur volledig, maar maken zich ernstig zorgen om de voorgestelde maatregelen. Met name over de monitoren uit het voorstel. Er zijn drie belangrijke bezwaren (in de bijlage staan deze bezwaren uitvoeriger toegelicht):  

  • Het uitvragen van discriminatiegronden is onaanvaardbaar
  • De uitvraag naar feitelijke veiligheidsincidenten is disproportioneel
  • De verwerkingsverantwoordelijkheid wordt onterecht bij het bevoegd gezag gelegd en nauwkeurige criteria voor passende beveiligingsmaatregelen ontbreken

Daarnaast moeten scholen vanwege de verhoogde privacyrisico’s van de monitoren een zogenoemde Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. Dit brengt een zware administratieve last met zich mee en vereist specifieke deskundigheid.  

De organisaties vragen schoolorganisaties voor 24 maart 2025 via de internetconsultatie hun eigen opmerkingen en feedback te delen.