Staat van het Onderwijs

19-04-2024

Op 17 april was het weer zover. De jaarlijkse Staat van het Onderwijs werd gepubliceerd op een, als vanouds, groots opgezet congres in Utrecht. Er was veel belangstelling voor het plenaire deel waarin minister Marielle Paul haar licht liet schijnen over het rapport, maar ook alle workshops waren goed gevuld.

Er valt veel over de Staat van het Onderwijs te zeggen. De dag ervoor, tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van Ouders & Onderwijs, was de Staat van de Ouders al gepresenteerd. Deze tref je hier aan. Inmiddels heeft Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad een blog gemaakt over de Staat van het Onderwijs. Op basis van de feiten komt hij tot een heel andere boodschap dan de Inspectie van het Onderwijs, of de minister.

Lachen en huilen tegelijk

Maar wat zit erin voor het praktijkonderwijs? Wie op de zoekfunctie praktijkonderwijs intoetst, moet lachen en huilen tegelijk. Het praktijkonderwijs staat er acht keer in, waarvan een deel in de voetnoten. En van de keren dat het praktijkonderwijs erin staat, gaat het om verouderde cijfers: een onderzoek van Trimbos uit 2019, en de cijfers uit de Uitstroommonitor uit 2021-2022.

Maar er valt ook veel goed te vermelden: het praktijkonderwijs, zo blijkt, heeft een goede aansluiting op de arbeidsmarkt, waarmee het perspectief van jongeren groeit. Op het gebied van welbevinden en welzijn scoort het praktijkonderwijs op nagenoeg alle gebieden het beste van de onderwijssoorten die daar staan vermeld. 

Huilen om de verouderde cijfers en de geringe aandacht, maar positief over de inhoud van de cijfers. We zijn gewoon trots op het praktijkonderwijs. 

Download hier het rapport De Staat van het Onderwijs 2024