Een nieuw jaar vol uitdagingen

22-12-2023

Zo net voor de kerstvakantie kwam er dan gisteren toch nog de lang verwachte kamerbrief over het OV-reisproduct. De kamerbrief is als bijlage bijgevoegd. Online staat de brief hier.

De minister laat het aan de Tweede Kamer of er wel of geen reisproduct komt voor het volgende schooljaar. Dus in elk geval al niet vanaf januari, maar mogelijk voor het schooljaar 2024-2025. Afhankelijk van wat de Tweede Kamer oordeelt. Tja, een fikse domper dus. Wéér liggen we als praktijkonderwijs onderop de stapel.

Natuurlijk gaan we keihard aan de slag om met de Tweede-Kamerleden in gesprek te gaan. Maar het zal nog een hele uitdaging worden.

Nieuwe kamerleden

Over een nieuwe Tweede Kamer gesproken: afgelopen week hebben we ons position paper gestuurd aan de nieuwe kamerleden. Mooi op tijd voor het reces, en hopelijk nemen ze in de vakantie de tijd om zich te verdiepen in onze mooie sector. Het document treft u hier aan. 

Er zijn veel nieuwe kamerleden die het praktijkonderwijs waarschijnlijk helemaal nog niet kennen. Er is dus werk aan de winkel voor ons!

Terug- en vooruitkijken

We kunnen terugkijken op een mooi jaar, waarin we veel voor de sector hebben kunnen betekenen, bijvoorbeeld in de belangenbehartiging. Ook hebben we met een succesvol congres gevierd dat de sector 25 jaar bestaat; we maakten met elkaar een nieuwe strategische visie; er kwam een nieuwe website. 

Voor het nieuwe jaar moeten we afwachten wat er komen gaat. Veel politieke gewoontes en zekerheden zijn verdwenen en we hebben te maken met een hele nieuwe politieke realiteit. Daar zullen voor het onderwijs uitdagingen bij zitten, maar ongetwijfeld ook nieuwe kansen.

Ik ben ervan overtuigd dat we als sector erin zullen slagen om die kansen voor onze leerlingen op te zoeken en te vinden. 

Ik wens iedereen mooie feestdagen en een heel goed en gezond 2024!

Nicole Teeuwen