Tweede Kamerverkiezingen in school

02-11-2023

Scholen die in het kader van burgerschapsonderwijs aandacht willen besteden aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november, kunnen hierbij gebruikmaken van het ondersteuningsaanbod van ProDemos. Zo kunnen zij via deze organisatie onder meer een scholierenverkiezing houden. Ook zijn diverse ondersteunende lesmaterialen en tools beschikbaar. 

Dit aanbod helpt scholen om de verkiezingen ‘de school binnen te halen’. Leerlingen ervaren zo in de praktijk hoe het stemmen werkt en waar de verkiezingen over gaan, en leren hierover na te denken. Doel is ook zo de drempel voor hen te verlagen om in de toekomst daadwerkelijk te gaan stemmen.

Scholierenverkiezingen

Scholen kunnen zich via de website Scholierenverkiezingen.nl aanmelden voor deelname aan de Scholierenverkiezingen van ProDemos. Zij organiseren dan een verkiezing binnen de eigen school (schoolbreed of in een of meerdere klassen), waarbij leerlingen hun stem kunnen uitbrengen op een van de partijen die ook meedoen aan de echte Tweede Kamerverkiezingen.

Deelnemende scholen ontvangen via ProDemos extra uitleg over hoe je een verkiezing kunt organiseren en de benodigde materialen. ProDemos zal op basis van de uitslagen van alle Scholierenverkiezingen op scholen ook een landelijke uitslag bekendmaken.

Lesmaterialen

ProDemos biedt daarnaast diverse lesmaterialen en digitale tools aan waarmee leraren zelf in de klas aan de slag kunnen met de verkiezingen.

Eind oktober lanceerde ProDemos ook Young Voice, een stemwijzer voor jongeren. Deze stemwijzer richt zich op jongeren in de stemgerechtigde leeftijd, maar sluit in taalgebruik en thematiek ook goed aan bij de doelgroep vo-leerlingen. 

ZIE VOOR MEER INFORMATIE OOK DE WEBSITE VAN PRODEMOS