Van de voorzitter – Demissionair kabinet
In het vorige blog schreef ik over de uitslag van de verkiezingen en de formatie. Allemaal belangrijk voor de toekomst. Alleen moet het land geregeerd worden, en dus gaat het demissionaire kabinet gewoon door met waar het mee bezig was.
Zo hadden wij afgelopen donderdag als bestuur van de sectorraad een verlaat kennismakingsgesprek met minister Paul. Al snel naar haar aantreden was zij in september naar praktijkschool Arkelstein in Deventer geweest. (Lees hier haar LinkedIn-bericht over dat bezoek) Daar lag het accent van de kennismaking vooral op de leerling: wie zijn onze leerlingen, wat is het onderwijs dat zij krijgen, wat zijn de toekomstmogelijkheden?
Nu konden wij als bestuur meer vertellen over onze sector, de manier waarop wij georganiseerd zijn, de grote betrokkenheid binnen onze vereniging, en bovenal de knelpunten waar we tegenaan lopen.
Kortste eind
We hebben duidelijk kunnen maken dat er door OCW vaak maatregelen worden genomen die voor de bulk van de leerlingen wel goed uitpakt, maar dat er voor onze leerlingen dan vaak toch onvoorziene (meestal negatieve) effecten achteraan komen. Dat bij verdelingsvraagstukken onze leerlingen vaak aan het kortste eind trekken, terwijl ze veelal de minst draagkrachtige ouders hebben. Wij konden daar helaas vele voorbeelden van noemen, waaronder de OV-jaarkaart. We bespraken met haar dat wij dan vaak via de behandeling in de Tweede Kamer weer alles moeten zien recht te plooien met politieke partijen, maar dat betere afstemming vooraf zoveel zou schelen.
De minister maakte de indruk dat zij ons goed had gehoord en begrepen. En belangrijker: dat zij ook sympathiek en empathisch staat ten opzichte van onze leerlingen. Tot slot hebben wij haar de strategische visie en het magazine 25 jaar Praktijkonderwijs gegeven. Ik hoop dat ze de tijd neemt om beiden te lezen.
Ik wens alle scholen nog een mooie voorbereiding op de kerstdagen met de leerlingen de komende tijd, en voor nu een fijn weekend.
Nicole Teeuwen