Van de voorzitter: van verkiezingen tot werkbezoek

10-11-2023

Het kan niemand ontgaan zijn: de verkiezingen staan voor de deur. 22 november gaat Nederland (alweer) naar de stembus. Als Sectorraad zorgen we natuurlijk dat onze punten onder de aandacht blijven. Ook bij de onderhandelaars straks van een nieuw kabinet.

Ondertussen gaat een aantal dossiers gewoon door. Praktische vaardigheden worden verweven in het funderend onderwijs. Daarover is onlangs een brief aan de tweede kamer gestuurd. Deze kunt u hier downloaden. Wij vonden het belangrijk dat ook het praktijkonderwijs in deze brief genoemd zou worden. Dat is ook gebeurd. Waar het nu op aankomt is de uitwerking van de voornemens in de brief. Hiervoor worden regiobijeenkomsten georganiseerd door OCW, waarbij het van belang is dat ook het praktijkonderwijs goed in beeld blijft. Daar komen we binnenkort bij u op terug.

Miljoenennota

Verder wordt er natuurlijk ambtelijk hard gewerkt aan de uitwerking van de miljoenennota en de lopende wetsvoorstellen. Bijvoorbeeld het wetsvoorstel Van School naar Werk, waarin ook voor pro/vso-leerlingen de nazorg geregeld gaat worden. Dat wij in het voorstel worden meegenomen is al duidelijk. Over de duur van de nazorg en de hoogte van het bedrag wordt nog met OCW gesproken. 

In de OCW-begroting die pas in januari 2024 (!) wordt behandeld, worden de andere onderwerpen uit de miljoenennota uitgewerkt, zoals het reiskostenproduct voor onze leerlingen. We moeten dus nog even geduld hebben.

Vernieuwd schoolplein

Ondertussen gaat het werk op de scholen gewoon door. Soms mag ik daar getuige van zijn, zoals onlangs toen ik laatst in Hoorn op de Praktijkschool Westfriesland bij de opening van een totaal vernieuwd schoolplein aanwezig mocht zijn. Wat een feest was het daar! Voor de leerlingen, de docenten, maar ook voor de wijk, die een kijkje kwam nemen in en om de school. Directeur Wanda Munneke was duidelijk enorm trots op haar school en het vernieuwde plein!

Ook had ik een fantastisch mooi werkbezoek in Breda, bij praktijkschool Curio. Een school die het praktijkonderwijs en het mbo combineert in een schoolbestuur. De doorstroom naar het mbo is daar organisch, en ik heb veel opgestoken van de manier waarop de Praktijkschool Curio en het MBO Curio samenwerken. Mooi om te zien hoe goed dit uitpakt voor leerlingen!

Spark Campus

En gisteren was ik op een wel heel bijzondere locatie: Spark Campus in Den Bosch. Daar was de allereerste werktafel Techniek, Bouw en Energie. Daar werd het aanvalsplan gepresenteerd van deze sectoren die met pro/vsoleerlingen aan de slag willen. Deze werktafel was de eerste in een reeks, waarbij werkgevers, scholen en gemeenten elkaar zullen treffen. Voor deze gelegenheid was Carola Schouten, demissionair minister van SZW aanwezig. Zij was er een groot deel van de ochtend bij en leidde het tafelgesprek tussen koepelorganisaties, vakbonden en werkgeversorganisaties. Mooi om te horen en zien hoe gemotiveerd werkgevers zijn om leerlingen aan de slag te helpen en te houden!

Verderop in deze Infoflits treft u meer informatie aan over deze bijeenkomsten. 

Ik wens iedereen een fijn weekend toe!

Nicole Teeuwen