Van de voorzitter: zorgen over doorstroomtoets breed gedeeld

28-06-2024

In deze Infoflits nog een keer aandacht voor de gevolgen van kansrijk adviseren en de doorstroomtoets. Zowel de PO-Raad als de VO-raad zijn afgelopen week, voorafgaand aan het vmbo-debat in de Tweede Kamer, naar buiten gekomen met de resultaten van hun onderzoek onder de leden over de gevolgen van de doorstroomtoets.

De resultaten ondersteunen wat wij al eerder hadden onderzocht, nl. minder instroom vanuit het basis onderwijs, meer zij-instroom vanuit vooral het vmbo in latere jaren (‘afstroom’). Deze week was ik bij de regio-overleggen in Raalte (regio 9c) en in Amsterdam. Hier werd dit beeld ook nogmaals bevestigd door de aanwezige scholen. Naast natuurlijk veel positieve ontwikkelingen in de regio’s, blijven deze landelijke maatregelen zoals de doorstroomtoets die onze scholen zo direct raken, toch als zorgelijk gezien.

De hei op

Als bestuur zijn we afgelopen woensdag ook ‘de hei’ op geweest, waarbij ook deels OCW aanschoof. We hebben de problematiek van de doorstroomtoets en alles wat daarmee samenhangt nadrukkelijk besproken en dit zal ook onderdeel zijn van de brief die verstuurd wordt in de voorbereiding van het debat Praktijkonderwijs in de Tweede Kamer op  11 september. Dat er een probleem is waar we iets mee moeten is inmiddels wel duidelijk, maar welke oplossing daarbij hoort is echt nog onderwerp van gesprek.

Als Sectorraad blijven we hameren op een enkelvoudig advies pro, meer tijd voor het advies door de basisscholen, en handreikingen van OCW en de minister om het tij te keren m.b.t. kansrijk adviseren. Kansrijk adviseren is niet: hoger adviseren. Veel leerlingen doe je daarmee te kort. En dan hebben we het nog niet eens over het vele, vele extra werk dat de scholen hebben aan de inzet van extra begeleiding en zorg voor de ‘afstromers’.

Met liefde

Scholen doen dat met liefde, maar het was absoluut niet nodig geweest als deze maatregelen door OCW niet waren ingevoerd. Dat is toch wel de treurige conclusie van de afgelopen maanden (en zelfs al de afgelopen drie jaar).

Hoe OCW hiermee omgaat werd duidelijk tijdens het debat over het vmbo gisteren. Onze geluiden (en die van anderen) worden wel serieus genomen. De link naar het debat vind je hier. Ook maakten wij een podcast over de gevolgen van de doorstroomtoets. Deze tref je nogmaals aan in deze Infoflits. 

Goed nieuws

In deze Infoflits is er tevens goed nieuws te melden over wat wij de OV-jaarkaart noemen. Het ministerie noemt dit de reiskostensubsidie, en OCW heeft in deze Infoflits hierover informatie aangeleverd. Zie het artikel  Subsidieregeling tegemoetkoming reiskosten. Dit gaat in elk geval de goede kant op. Wij blijven ons als sectorraad inzetten voor een reiskostenvergoeding voor alle bovenbouwleerlingen overigens.

Ik wens alle scholen succes met de laatste loodjes voor de zomervakantie! 

Nicole Teeuwen