nazorg 8/8

nazorg 8/8

De pro-scholen volgen de oud-leerlingen nog twee jaar nadat ze zijn uitgestroomd. De school helpt de oud-leerlingen om aan het werk te blijven en om mee te doen aan de maatschappij. De scholen ontvangen hier echter geen financiële vergoeding voor.

De nazorg is hard nodig. De oud-leerlingen worden geconfronteerd met een arbeidsmarkt die verder flexibiliseert. Hierdoor moeten deze jongeren vaker dan in het verleden op zoek gaan naar een nieuwe baan. Het is daarom belangrijk dat blijvend geïnvesteerd wordt in het up-to-date houden van hun kennis en vaardigheden en het ondersteunen van deze jongeren bij het behouden of vinden van werk.

Ook ondersteunen de scholen bij problemen waar de oud-leerlingen in hun privéleven tegenaan lopen. Vaak melden de oud-leerlingen zich bij problemen zelf weer op school, bij een voormalig mentor of bij een ander vertrouwd gezicht. Het is voor deze jongeren laagdrempeliger om hulp en ondersteuning te vragen bij een vertrouwd gezicht, dan bijvoorbeeld bij de gemeente. Door de jongeren af en toe even een steuntje in de rug te geven, kunnen ze optimaal mee blijven doen in de maatschappij.

Wet van school naar duurzaam werk

In het wetsvoorstel Van school naar duurzaam werk is opgenomen dat per pro-leerling drie uur nazorg wordt vergoed in het eerste jaar nadat de leerling de school heeft verlaten. De meeste problemen ontstaan echter pas in het tweede jaar, bijvoorbeeld doordat tijdelijke arbeidscontracten rond die periode aflopen.

De Sectorraad Praktijkonderwijs pleit dan ook voor een structurele financiële vergoeding aan de praktijkscholen voor het leveren van minimaal twee jaar nazorg aan oud-leerlingen.

Speerpunten van de Sectorraad Praktijkonderwijs:

  • De Sectorraad zet zich ervoor in dat pro-scholen hun oud-leerlingen langer dan een jaar kunnen ondersteunen.
  • De Sectorraad spant zich ervoor in dat de pro-scholen financiering krijgen voor nazorg.