Geen ov-jaarkaart voor Pro-leerlingen

13-12-2022

Bij het debat over de begroting van OCW (8 december) in de Tweede Kamer werd gisteren het amendement van PvdA en Groen Links (De Hoop en Westerveld) over een ov-jaarkaart voor Pro-leerlingen verworpen.

Download hier het amendement. Het amendement over de preventieve aanpak jeugdwerkloosheid (download hier) werd wel aangenomen.

Reactie op LinkedIn Marja van der Poort, teamleider Praktijkonderwijs bij Pius X, plaatste een paar dagen voor het debat onderstaande reactie op LinkedIn.

Waarom zou Dirk niet gratis met het OV kunnen reizen naar het praktijkonderwijs en zijn tweelingbroer wel naar het ROC?

Op 8 december is er een stemming in de Tweede Kamer over een amendement over het verstrekken van een OV kaart aan leerlingen van het praktijkonderwijs.

Tot op heden ontvangen onze leerlingen vanaf 16 jaar geen reisproduct, terwijl MBO studenten hier wel voor in aanmerking komen.

Naar mijn idee is hier sprake van ongelijkheid. Reiskosten mogen ook nooit een belemmering zijn voor het volgen van onderwijs. En dat zien we helaas wel terug…

Ouders die het OV niet zelf kunnen betalen en hun dochter of zoon dan naar een Entree opleiding sturen, die eigenlijk niet passend is.

Dit moet snel veranderd worden. Tijdens het begrotingsdebat van OCW wordt erover gestemd.

Ik hoop op heel veel groene vinkjes zodat dit voorstel wordt aangenomen. Inmiddels zijn er al veel reacties op dit schrijven van Marja.

Check hier de reacties