Statement naar aanleiding van aftreden minister Wiersma

23-06-2023

Gisteren werd bekend dat Dennis Wiersma stopt als minister van Onderwijs, een keuze die we moeten respecteren.

De afgelopen periode was er steeds beter contact tussen de sector en de minister, met name over beleidsvoornemens met betrekking tot de positie van leerlingen in het praktijkonderwijs. Wij vroegen aandacht voor het beroepsonderwijs in het funderend onderwijs, en kregen steeds meer een luisterend oor. In de laatste kamerdebatten en op ons congres konden wij zelfs rekenen op een aantal mooie toezeggingen van de minister voor onze leerlingen. Daarom betreuren wij het dat de minister juist nu aftreedt.

Eergisteren moesten wij helaas wel desgevraagd in de media bevestigen dat er een incident heeft plaatsgevonden tussen de minister en medewerkers van onze organisatie op ons congres over 25 jaar praktijkonderwijs. Op 14 juni hebben wij daarvan melding gedaan bij het ministerie en diezelfde dag is er een telefoongesprek geweest met de minister. Die heeft daarin aangegeven dat hij de situatie betreurde en de minister heeft aangeboden om met de betrokken collega in gesprek te gaan. Die heeft vervolgens aangegeven open te staan voor een gesprek met de minister. Deze afspraak was op korte termijn in de maak.


De media-aandacht over het incident hebben wij niet gezocht of gewild. Ons doel was eerst een gesprek met de minister. Of er nog een gesprek met Dennis Wiersma gaat plaatsvinden, is op dit moment onduidelijk. Voor de Sectorraad is de zaak helaas nog niet afgedaan. Onze medewerker verdient het om zelf door het ministerie van OCW gehoord te worden over het incident, vandaar dat we besluiten nu de route van een officiĆ«le melding te vervolgen.