Onderwijsinspectie slaat plank mis bij leesvaardigheid praktijkonderwijs
Vandaag verscheen weer een alarmerend nieuwsbericht van de onderwijsinspectie over de basisvaardigheden van Nederlandse scholieren. Dit keer over de leesvaardigheid van leerlingen op het praktijkonderwijs en vmbo basis en kader. De Sectorraad Praktijkonderwijs is geschrokken van het bericht: dit nieuwsbericht van de onderwijsinspectie klopt voor het praktijkonderwijs niet.
Niet representatief
Allereerst is het onderzoek helemaal niet representatief als het gaat om praktijkschoolleerlingen en kunnen er daarom over deze groep geen conclusies worden getrokken, een constatering van de onderzoekers zelf. Er hebben slechts 62 pro-leerlingen aan het onderzoek deelgenomen.
Geen referentieniveau, maar streefniveau
Ten tweede lijken de onderzoekers het praktijkonderwijs én zelfs de wet niet goed te kennen. Het in het rapport genoemde referentieniveau 2F geldt niet voor leerlingen van het praktijkonderwijs. Dat is namelijk voor veel leerlingen helemaal niet haalbaar. Leerlingen gaan na de basisschool juist naar praktijkonderwijs, omdat ze taal- en rekenachterstanden van drie jaar of meer hebben. Voor het praktijkonderwijs geldt een streefniveau 1F aan het eind van de middelbare schoolperiode, als de leerlingen achttien zijn.
Praktijkleerlingen succesvol in het mbo
Door de eigen manier van lesgeven en het bieden van veel maatwerk, slaagt het praktijkonderwijs er juist heel goed in om leerlingen in een kansrijke schoolloopbaan te krijgen. Inmiddels stroomt meer dan de helft van de leerlingen uit naar het mbo. Uit zeer recent onderzoek van DUO is gebleken dat meer dan 80% van deze leerlingen een mbo-diploma haalt. Lees het DUO-onderzoek hier.
Nicole Teeuwen, voorzitter Sectorraad Praktijkonderwijs: “Heel treurig dat in het rapport zo veel fouten staan. Maar het ergste van alles vind ik nog dat het bericht van de onderwijsinspectie afleidt van problemen die daadwerkelijk actie vragen, zoals de hoge werkdruk van docenten in het praktijkonderwijs door het toegenomen aantal zij-instromers vanuit het vmbo als gevolg van de doorstroomtoets en kansrijk adviseren. Kijk, daar is wel actie nodig.”