doorstroomtoets 4/8
doorstroomtoets 4/8
Uit een inventarisatie van de Sectorraad Praktijkonderwijs onder pro-scholen blijkt dat het aantal aanmeldingen voor het eerste leerjaar van het praktijkonderwijs voor het schooljaar 2024-2025 landelijk met ongeveer 15% is gedaald, met uitschieters in de grote steden tot wel 50%. Veel van deze leerlingen waren al toegelaten tot het praktijkonderwijs, maar zijn naar aanleiding van de uitslag van de doorstroomtoets alsnog naar het vmbo gegaan. Het dakpanadvies pro/vmbo-bb schept hierbij verwarring.
Gevolgen dakpanadvies pro/vmbo-bb
Bij de doorstroomtoets hanteren alle toetsaanbieders als laagste toetsadviescategorie pro/vmbo-bb. Dit leidt tot veel onduidelijkheid bij ouders, leerlingen en onderwijsprofessionals. Als een leerling het schooladvies praktijkonderwijs heeft gekregen, dan is de basisschool niet verplicht om het advies op te hogen naar aanleiding van het advies van de doorstroomtoets.
Als echter uit de doorstroomtoets het dakpanadvies pro/vmbo-bb komt, oefenen veel ouders druk uit op de leerkracht om de leerling een vmbo-bb advies te geven. Veel leerkrachten gaan hierin mee in het kader van kansrijk adviseren. Hierdoor komen ook echte pro-leerlingen toch in het vmbo terecht. Veel van deze leerlingen gaan na een of twee jaar alsnog gedesillusioneerd en gedemotiveerd naar het praktijkonderwijs.
Dit kan worden voorkomen als de doorstroomtoets zo wordt aangepast dat ook alleen een pro-advies kan worden gegeven.
IQ onder 75
Zolang nog geen enkelvoudig pro-advies kan worden gegeven, adviseert de Sectorraad Praktijkonderwijs om de eindtoets niet af te nemen bij leerlingen met een IQ onder de 75. Dit is wettelijk toegestaan. Hierdoor kan onduidelijkheid en discussie over het dakpanadvies worden voorkomen.
Speerpunten van de Sectorraad Praktijkonderwijs:
- De Sectorraad zet zich in voor het realiseren van een enkelvoudig advies pro.
- De Sectorraad adviseert om de doorstroomtoets niet af te nemen bij leerlingen met een IQ onder de 75.